preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slano

Login
Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Anketa
Ovogodišnje školske maškare bile su:Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Škola u prirodi – Gorski kotar (9. travnja – 12. travnja 2019.)
Autor: JOSIP KAČUNIĆ, 10. 5. 2019.

Prvi dan:
Naša je avantura započela u 7 sati, polaskom iz Slanoga. Prva stanica je bila Ston, gdje smo ukrcali ostatak ekipe. U tom trenutku nismo ni mogli pretpostaviti kakva ćemo prijateljstva sklopiti već od toga dana. 
U veseloj atmosferi prevalli smo puno kilometara. Uz kraća povremena stajanja stigli smo na ručak, na samom ulazu u Nacionalni park Krka. Od tamo smo se zaputili u obilazak grada Zadra i njegovih znamenitosti (Forum, Narodni trg, crkva sv. Donata, crkva sv. Stošije, Antički muzej stakla, Kalelarga, Morske orgulje i Pozdrav Suncu). Iz Zadra smo otišli do Smiljana – rodnog mjesta Nikole Tesle. U Smiljanu smo upoznali djetinjstvo i život našeg velikog znanstvenika, upoznali njegove izume i životne navike. Djeca su s oduševljenjem slušala o Tesli i promatrala pokuse u pokusnom centru.
Put smo nastavili prema Ravnoj Gori, gedje smo bili smješteni u hotelu Breza. Smještaj je kod djece ozazvao oduševljenje. Umorni od puta, brzo smo se smjestili u sobe, večerali  i utonuli u san.

 


Drugi dan: 
Bez odugovlačenja, spremno smo ustali i krenuli na doručak. Sobe su pregledane, a učenici proglašeni urednima. Obzirom da je kiša nastojala omesti naše putovanje, morali smo se prilagoditi vremenskim uvjetima pa smo se orjentirali na lokacije u zatvorenom prostoru. Ujutro smo posjetili park-šumu Golubinjak u kojoj smo uočili raskoš šuma Gorskoga kotara. Iz Golubinjaka nas je put odveo u Fužine, u špilju Vrelo. Saznali smo puno pojedinosti o špiljskom svijetu. S oduševljenjem smo promatrali podzemni svijet i slušali o nastanku istoga. Nakon šetnje Fužinama i obilaska jezera Bajer zaputili smo se u Nacionalni park Risnjak. Unatoč kiši, upoznali smo šumu Risnjaka te smo čuli puno o životinjskom svijetu Risnjaka. Zaputili smo se u Delnice. Razgledali smo grad i posjetili Popovićev mlin. Upoznali smo se sa tehnikom pravljenja kruha. Mijesili su tijesto i stvarali peciva raznih oblika. Djeca su uistinu uživala u radionici.
Po dolasku u hotel uživali smo u discu i izboru najluđih frizura.
Treći dan:
Ovaj dan je bio rezerviran za Ogulin. Upoznali smo grad i njegove ljepote kao i kulturu. Razgledali smo Zavičajni muzej, Đulin ponor, Trg kralja Tomislava. U Zavičajnom muzeju smo upoznali život Ivane Brlić-Mažuranić. Posjetili smo i Ivaninu kuću bajke koja je oduševila djecu. Na moderan i pristupačan način, djeca su se upoznala sa djelima Hrvatskog Andersena. Rado su odgovarali na pitanja, poticali na daljnju raspravu. Poslije ručka obišli smo pilanu u kojoj smo upoznali načine prerade drva. 
U popodnevnim satima smo obišli siranu u Josipdolu. Upoznali smo se sa tehnikom pravljenja sira. Kušali smo razne sireve i kupili one najukusnije.
U hotelu smo se zabavljali na u disku, žaleći što se približava zadnji dan druženja.
Četvrti dan:
Ovaj dan je bio rezerviran za povratak kući. Nakon doručka smo krenuli prema Kuterevu – utočištu za male medvjede koji su odvojeni od majki i nesposobni za samostalan život. Djeca su bila oduševljena, posebno činjenicom da o tim medvjedima brinu volonteri iz cijeloga svijeta.
Nastavak putovanja nas je vodio prema Plitvicama. Unatoč najavljenom nevremenu, snijeg nas je poprilično iznenadio. Imali smo čast vidjeti Plitvička jezera u zimskom obličju. Unatoč snijegu i hladnoći, uspjeli smo obići jezera i slapove. Promrzli, ali oduševljeni, nastavili smo put prema kući.
Povratak kući je bio prisniji nego odlazak prema Govnom kotaru. Djeca su se zbližila, nastala su prva zaljubljivanja, prijateljstva za cijeli život. Tužni ali ispunjeni, stigli smo u okrilje našeg Dubrovačkog primorja. Dočekali su nas roditelji koji su jedva čekali povratak svojih mališa. 
S radošću iščekujemo sljedeće susrete s prijateljima Stonjanima kako bismo nastavili nositi kroz život svježe stečena prijateljstva i uspomene.

 

Idi u FOTO-GALERIJA

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju