preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slano

Login
Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Anketa
Ovogodišnje školske maškare bile su:Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
„Hvala Ti, Bože, za svaku mrvicu kruha“
Autor: JOSIP KAČUNIĆ, 14. 10. 2019.

U razmišljanjima i skrušenom molitvom zahvalnosti Bogu za svaku mrvicu kruha i sve plodove zemlje, koji su nam dani po milosti Njegovoj, učenici, roditelji, učitelji i svi djelatnici škole, obilježili su Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Počelo je obraćanjem ravnatelja Ante Konjuha svim okupljenima oko bogate trpeze koju su pripremile vrijedne ruke mama, baka, teta i djece. Ravnatelj Konjuh je zahvalio svima koji su se potrudili kako bismo ovaj dan obilježili svečano i kako priliči samome danu.


Učiteljice su s učenicima pripremile prigodne recitacije i igrokaze, a učenicima prvoga razreda ovo je bio prvi nastup pred publikom u školi. I bili su odlični..
Učenici starijih razreda su , kako to oni obično rade, istražili statističke podatke o istraživanjima o hrani i gladi u svijetu.
Pronašli su  devet sramotnih činjenica o gladi u svijetu s kojima su upoznali okupljene.
NAJTRAGIČNIJA JE SVAKAKO ČINJENICA DA U SVIJETU   PRIBLIŽNO 16. 500 DJECE DNEVNO UMIRE OD GLADI: VEĆINA TE DJECE MLAĐA SU OD 5 GODINA.

Poslije prigodnih recitacija i igrokaza te iznošenja  najcrnjih podataka o proizvodnji hrane i gladi u svijetu, trpezi je pristupio gvardijan fra Ivan Boras . Uz poruku djeci i svima nam okupljenima kako  zbog ljudskih interesa i nehumanosti u svijetu  veliki broj ljudi umire od gladi, a najčešće su to djeca, poručio nam je svima i pozvao nas da kruh naš svagdašnji po Božjoj volji mora biti dostupan svim gladnim ustima.
Po tomu je zazvao božji blagoslov na spremljene slastice i pozvao na blagovanje.
A onda, kako to uvijek biva na ovakvim slavljima, kušači  i  ocjenjivači pristupili su trpezi i već za kratko vrijeme, trbusi su bili puni, a trpeza poluprazna.
Hvala svima koji su učinili što su učinili, što smo se osladili. Hvala Bogu  što kruha našega svagdanjeg nismo gladni i molimo i činimo da su ga  sva gladna tijela  na svijetu sita.
Jer za 25 centi dnevno može se nahraniti jedno gladno dijete u subsaharskoj Africi, a za 50 dolara je dovoljno kako bi jedno dijete imalo dovoljno hrane tijekom cijele školske godine.
DOK NA STOTINE MILIJUNA LJUDI  U SVIJETU  GLADUJE,HRANA VRIJEDNA MILIJARDE DOLARA BACA SE TIJEKOM GODINE.
NA PUTU IZMEĐU BOŽJEG DAVANJA I GLADNIH USTA STAO JE  NEZASIT ČOVJEK,BOŽE!

Ljilja Šimunović

Idi u FOTO-GALERIJA 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju