preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slano

Login
Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Anketa
Ovogodišnje školske maškare bile su:Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Papin dan u OŠ Slano
Autor: JOSIP KAČUNIĆ, 15. 3. 2021.

Učenici 5. i 8. razreda OŠ Slano obilježili su Papin dan. Petaši su se kroz prigodan kratki film upoznali sa životom pape Franje. Iza toga imali su kreativnu radionicu, točnije napisali su molitvu za papu. Osmaši su se podijeli u dvije skupine: jedna je sudjelovala u izradi plakata na temu obilježavanja ovog dana dok se druga skupina odvažila na kreativan rad u računalnom programu Genially. 


Proslava Papina dana u Hrvatskoj započela je još davne 1926. godine zaslugom bl. Ivana Merza.Blaženi Ivan bio je vjernik laik i pokretač brojnih akcija koje je činio i poduzimao u iznimnom poštovanju i ljubavi prema papi. Povijest ovog događaje vezana je uz putovanja Ivana Merza uRim. Više puta putovao je u Rim, a 1925. godine, s mnoštvom mladića orlova, primljen je kod Pape na posebnu audijenciju i Papa im je održao poseban govor. Na bl. Ivana taj događaj ostavio je poseban trag te je predložio da se u našoj javnosti započne sa slavljenjem Papina dana kako bi se svijest o papinstvu što više učvrstila u hrvatskih katolika. Njegova ideja bila je odobrena i tako je Papin dan prvi puta prigodno proslavljen polovinom veljače 1926. godine.

FOTO:

(plakat učenika 8. razreda)

(klikni na fotografiju - prezentacija učenika Dominika Kmetovića u programu Genially)

IDI U FOTO-GALERIJA (molitve za papu Franju)

                                                      Molitva za Papu
Bože, ti si svetoga Petra postavio na čelo apostolskom zboru, na njemu sagradivši svoju Crkvu, a papu našega Franju postavio si njemu za nasljednika. Blagoslovi, molimo te, Gospodine, našega Svetog Oca, pomozi mu u njegovoj službi sveopćeg pastira. Budi njegovo svjetlo kako bi nam bio vidljivi svjetionik u Katoličkoj Crkvi. Budi njegova snaga u ustrajnosti i kušnjama, pomozi mu biti gorljivim navjestiteljem Božje Riječi i čvrstom glavom jedinstva Crkve. Po zagovoru bl. Alojzija Stepinca, borca za jedinstvo Crkve u Hrvata. 
Vodi Gospodine papu našega Franju u vječno spasenje da nam bude počelo jedinstva u vjeri i temelj društva u ljubavi. Blagoslovi hrvatski narod, usliši njegove molitve na nakanu Sv. Oca po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Dora Kunica, učenica 5. razreda 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju