« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Put od polja do stola je dug, težak mukotrpan, ali je zalogaj slastan i nezamjenjiv.
Samo da nismo kruha gladni, neka imamo svoj kruh u rukama, a bilo bi dobro i da smo dobri kao kruh.
Svemu tomu roditelji i učitelji uče svoju djecu odgajajući ih za život i sve što im život ususret donosi.
Svetost kruha spoznaju u obitelji, u školi i u crkvi, ali ipak se događa da zaboravljaju koliko su blagoslovljeni srećom da svaki dan na trpezi imaju kruha i druge hrane u izobilju. Zaboravljamo i mi s njima koliki smo sretnici da svaki dan možemo uživati plodove Majke Zemlje.
Stoga je jedan dan u godini nedostatan podsjetnik za svu sreću koje nismo niti svjesni dok na planetu Zemlji svaki dan od gladi umre 16 500 djece mlađe od 5 godina.
Učenici naše škole su i ove, kao prethodnih godina, obilježili Dane zahvalnosti za plodove Zemlje i Dane kruha. I po običaju trpeza je bila puna kruhova, slastica i raznovrsnih proizvoda od brašna koji su se dan prije rodili u kuhinjama njihovih mama i baka. Bilo je i slastica koje su same dječje ruke pripravile.
Prigodan program učenika prvoga razreda, njihov prvi nastup na školskoj priredbi, te recitali učenica četvrtog razreda, a i čitanje literarnih radova učenika petog i šestog razreda prenijeli su svima okupljenima jedinstvenu poruku:“Kruh je svetost na Zemlji, među nama, blagoslov svakoga živoga čovjeka. Poštujmo ga i odnosimo se prema njemu s poštovanjem i štovanjem!“
Bila je ovo prigoda da se novi župnik slanjske Župe, fra Ivan Boras, malo bolje upozna s učenicima i učiteljima naše škole. Molitvom nad trpezom , koju je fra Ivan predvodio, svi smo uglas molili: „Očenaš …. Kruh naš svagdanji, daj nam danas“Blagoslovljenu hranu svi su s radošću kušali i uživali u njoj.
A poseban ukras na trpezi , između slastica izrađenih po najnovijim receptima, bio je pirni kolač. Oživjela tradicija primorskog pirnog kolača nastala je na radionici učenika trećega razreda, njihove učiteljice i predstavnica udruge Deša te voditeljice radionice, gospođe Nike Tomović.
Veselo, slatko, zabavno i sveto.
Poučno onoliko koliko nas podsjeti, kad god uzmemo komad kruha u ruku, da na planetu Zemlji svakoga dana od gladi umre 16 500 djece mlađe od pet godina.
Ljilja Šimunović