preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slano

Login
Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Anketa
Ovogodišnje školske maškare bile su:Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 11. 2013.

Ukupno: 59967
Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan močvarnih područja
Autor: JOSIP KAČUNIĆ, 18. 2. 2021.

Nikada nije bilo važnije pripaziti na zaštitu okoliša. Svatko od nas ovisi o prirodi i onome što nam ona pruža i zato nitko ne bi smio ignorirati upozorenja koja stižu sa svih strana. Promjene su već započele, a mnoge od njih već osjećamo i sada. Zaštita okoliša podrazumijeva i očuvanje močvarnih područja.


Zašto su važna močvarna područja? Radi se o lokacijama od velike važnosti za svako živo biće jer upravo u njima živi oko 40% raznih biljnih i životinjskih vrsta. Upravo ova područja u prirodi čine oko 6% Zemlje. Močvarna područja obuhvaćaju močvare, jezera, rijeke, ribnjake, bare, pojilišta, kanale, šljunčane jame, slatinu i navodnjena zemljišta.

Nažalost dosadašnji podaci pokazuju loše stanje močvara ne samo u Europi nego i šire. Problem je u tome što su mnogi ljudi vjerovali kako su močvarna područja štetna, prljava te izvor bolesti i mnogih zaraza. To je bio pogrešan način vjerovanja, ali upravo je takvo razmišljanje dovelo do razaranja područja s najbogatijim ekološkim sustavom.

U pokušajima da se spriječi daljnje uništavanje tih prirodnih oaza koje obiluju životom, preko 100 zemalja među kojima je i Hrvatska odlučilo je kako treba nešto poduzeti. Tako su sve te zemlje odlučile potpisati Ramsarsku konvenciju.

Jeste li čuli za Ramsarsku konvenciju? Radi se o važnom dokumentu kojim se nastoje zaštititi sva preostala močvarna područja širom svijeta. Sve zemlje potpisnice se obvezuju da će očuvati močvarno područje unutar svojih granica.

Dobro je što se spomenutom konvencijom uspjelo zaštititi neka od ključnih područja koja su stavljena na svjetsku listu. Među njima se nalazi pet lokacija unutar granica Hrvatske. Ne treba zaboraviti na veliko značenje koje ima Crna Mlaka, Lonjsko Polje, Mokro Polje, donji tok Neretve i Kopački rit.

Ramsarska konvencija je potpisana 02.veljače 1971. godine u gradu Ramsaru. Taj dan kada je konvencija potpisana označava Međunarodni dan zaštite močvara. Donešena konvencija je odlučila proširiti popis močvarnih područja koje treba zaštititi, poboljšati suradnju s lokalnim stanovništvom te suradnju s mnogim državama.

(preuzeto: http://www.ekologija.com.hr/zastita-mocvarnih-podrucja/)

Prilikom obilježavanja ovog eko datuma učenici 4. razreda nacrtali su i izradili od glinamola male riječne kornjače kakve imamo i u Majkovima. Naime, one spadaju u zaštićene životinjske vrste pošto su jedna od najrjeđih i najugroženijih vrsta gmazova u Hrvatskoj. Na nama je da povedemo brigu za očuvanje njihovih staništa.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju