preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slano

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Anketa
Ovogodišnje školske maškare bile su:Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača
Autor: JOSIP KAČUNIĆ, 27. 9. 2017.

Početkom nove školske godine smo obilježili eko datum Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača, koji se obilježava 16. rujna. Eko-koordinator je na zabavan i blizak način upoznao prvaše s time što je to ozonski omotač te kako o njemu moramo voditi brigu. Posebno ih je upozorio na negativan utjecaj ultraljubičastog zračenja, znajući koliko se oni kao djeca vole izlagati vrućem suncu, uživajući u ljetnim veselim trenutcima. Nakon kratkog edukativnog uvoda pogledali smo crtani film Ozzy Ozon, kojeg su učenici pogledali s velikim interesom i oduševljenjem.

 


Idući školski sat su učenici, podijeljeni u tri grupe, za zadatak imali likovno prikazati likove iz navedenog crtanog filma. Sve likove smo izrezali te zaljepili na plakat kojeg smo potom objesili na eko pano u našoj školi.

ŠTO MOŽE UČINITI SVATKO OD NAS?

Osim što većina zemalja svijeta poduzima znatne napore za očuvanje ozonskog sloja, važno je da se svaki pojedinac uključi u tu zaštitu svojim osobnim djelovanjem. Što svatko od nas može učiniti kako bi zaštitio ozonski sloj?

  • Kupujte proizvode koji ne sadrže tvari koje oštećuju ozonski sloj i upozorite obitelj i prijatelje da čine isto. Te proizvode lako je prepoznati – na njihovoj etiketi naznačeno je da ne oštećuju ozonski sloj.
  • Budite oprezni s raznim aparatima. Ako je vašem klima uređaju potrebna zamjena ili popravak, upozorite obitelj i prijatelje da pripaze pri rukovanju njime kako se štetne tvari ne bi ispustile u atmosferu. Najbolje je prepustiti to ovlaštenim tvrtkama kojima je dopuštenje za rad izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Ako posjedujete uređaje koji se ne mogu popraviti, potrebno je odložiti ih na za to namijenjena odlagališta gdje će biti zbrinuti na odgovarajući način.
  • Širite znanje. Možete biti prenositelj poruke našeg Ozonka. Mnogi vaši prijatelji, poznanici, obitelj, razred i učitelji nisu svjesni opasnosti koja prijeti od uništavanja ozonskog sloja niti načina na koji ga možemo zaštititi. Kada su neki od njih bili mladi, taj problem još nije ni postojao. Zato iskoristite svaki trenutak za prenošenje ove važne poruke.

 

Idi u Foto-galerija:

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju