preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slano

Login
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa
Ovogodišnje školske maškare bile su:Kutak za roditelje

 

„U svakom roditelju živi učenik – netko tko je i sam išao u školu, nekad uspješno, nekad neuspješno… Mnogi roditelji i danas ulaze u školu preplavljeni starim osjećajima…“

 

Roditelj, saveznik, pomagač, vođa i prijatelj

 

Suradnja roditelja i škole

Koliko god vremena učitelji provodili s djecom u školi i što god radili da ih odgoje u duhu tolerancije, multikulturalnosti i cjeloživotnog učenja, presudnu ulogu u razvijanju dječjih vrijednosti ipak ima njihova obitelj - roditelji, skrbnici, bake i djedovi, oni s kojima su odrasli.

 

Ukorak s našom djecom

Mi, roditelji i učitelji, u duhu promjena koje se školstvu iz dana u dan događaju i u želji da zajednički usmjeravamo mlade ljude k pronalaženju pravih životnih vrijednosti tebamo biti partneri i primjerom pokazati što je to timski rad i što nam on dobroga donosi. Od iznimne važnosti za opstanak odgojno-obrazovnog partnerstva jesu redoviti susreti odgajatelja i obrazovatelja. Četiri puta godišnje na roditeljskim sastancima, i prema potrebi na redovitim informacijama, minimum je koji zadovoljava.

 

 

Roditeljski sastanci uistinu su dobra prilika da čujete koji koristan savjet, ali i porazgovarate s ljudima s kojima sigurno imate nešto zajedničko s obzirom na to da odgajate djecu iste dobi i vrlo sličnih interesa. Na roditeljskim sastancima možemo dogovarati zajedničke projekte, razmjenjivati važne informacije koje se tiču cijelog razreda, obrazovati se, upoznavati i surađivati. Ne biste trebali izbjegavati sastanke misleći kako su oni gubljenje vremena i kako na njima ništa novoga nećete naučiti. Neki roditelji toliko nisu voljeli školu u doba kada su i sami bili školarci da ju i danas obilaze u širokom luku. Drugi se ne slažu s ostalim roditeljima, te zbog toga ne dolaze na sastanke. Zvučat ću grubo, ali ne mogu prešutjeti da su to previše sebični razlozi za izbjegavanje jedne od rijetkih prilika koja vam se pruža da se obrazujete i usavršavate za najljepši, ali i najteži poziv u životu - roditeljstvo.


Individualni sastanci - prigoda su da redovito nadzirete napredovanje svoga potomka, jer, vjerovali ili ne, njima je do toga jako stalo. Prolaze li s odličnim ili manje odličnim uspjehom, vole znati koliko se brinete i da vas zanima kakvi su u školi. Za dobru suradnju s nama razrednicima pokušajte kad god je to moguće poštovati naše radno vrijeme i dolaziti na informacije u ono vrijeme koje smo za to odredili. Želite li doći u školu, a vrijeme određeno za informacije vam nikako ne odgovara, najavite se i dogovorite neko drugo vrijeme koje će razrednik posvetiti samo vama.

 

Partneri i prijatelji

Budimo partneri i prijatelji koji zajednički vode djecu na izlete i ekskurzije. Skrbimo o izgledu i opremljenosti škole u kojoj pola dana proboravi vaše dijete. Sudjelujmo timski u organizaciji proslava, humanitarnih akcija, zabava, maskenbala. Cijenimo i podupirimo jedni druge. Omalovažavamo li mi školu kao instituciju i pokazujemo li otvoreno negodovanje prema suradnji s učiteljima, isto će činiti i naša djeca.

Surađujmo, poštujmo jedni druge, vjerujmo u mlade naraštaje! Nama je možda njihova matematika jako teška, no mnogima su od nas moderni mobiteli prava enigma, internet još uvijek svjetsko čudo, a iPod nepoznanica. Njima ne. Suvereno vladaju tehnologijom, izrađuju power point prezentacije, prebacuju s harda na USB, snimaju filmove, dosnimavaju zvukove. Milina ih je promatrati, a pravi izazov pokušavati ići ukorak s njima.

Bilo bi još ljepše i plodnije kada bi se sve, ili barem većina obitelji, aktivno i suradnički uključile u avanturu zvanu odgoj i obrazovanje djece i mladih. Ukoliko već nisu (a ima onih koji jesu), trebali bi uskočiti u naš vlak ili nas barem pričekati na nekoj od sljedećih postaja i u nekoliko jednostavnih koraka postati roditelj, saveznik, pomagač, vođa, prijatelj.

 

 


*Tekst preuzet s www.os-cavtat.skole.hr, autor: Ivana Marinić, prof.

Vrijedi za pročitati
Stvari koje morate znati! 45 teško naučenih roditeljskih lekcija
Rina Bujak / datum: 10. 6. 2018. 17:32

Roditelji 'sa stažom' prenose teško stečene mudrosti onima koji još ne znaju što ih sve čeka... Kada se nađete u sličnim situacijama, a zasigurno hoćete, vidjet ćete da će vam neki od ovih savjeta biti zlata vrijedni. Učite iz tuđih iskustava i pogrešaka!


[OPŠIRNIJE]Što roditelji ne bi smjeli izgovoriti
Rina Bujak / datum: 10. 6. 2018. 17:26

Postoje neke rečenice koje roditelji ne bi trebali izgovarati. To su poruke koje mogu izazvati osjećaj manje vrijednosti kod djece, te čak izazvati sumnju u roditeljsku ljubav. To su izjave koje djecu neće naučiti da preuzmu odgovornost za svoje postupke, jer se takvim porukama ne uspostavljaju pozitivne smjernice niti rezultiraju pozitivnim obrascima ponašanja kod djece. Evo nekih od tih rečenica:


[OPŠIRNIJE]Što kad dijete ne želi razgovarati s vama?
Rina Bujak / datum: 10. 6. 2018. 17:24

Razbijate glavu razmišljajući kako doprijeti do vašeg djeteta koje je odlučilo prestati razgovarati s vama? Obiteljski psiholog Michael Mantell nudi rješenje.


[OPŠIRNIJE]Deset znakova da djetetu uništavate društveni život
Rina Bujak / datum: 10. 6. 2018. 17:18

Roditelji mogu imati nevjerojatno pozitivan utjecaj na društveni život djece, ali ga isto tako mogu i uništiti. Zato pazite roditelji! Evo nekoliko stvari o kojima biste trebali razmisliti.

Psihologinja i bivša učiteljica Michele Borba, autorica knjige The Big Book of Parenting Solutions: 101 Answers to Your Everyday Challenges and Wildest Worries, izdvaja deset najgorih načina na koji možete uništiti društveni život vaše djece. 


[OPŠIRNIJE]Kako s djecom razgovarati o smrti
Rina Bujak / datum: 10. 6. 2018. 17:16

U najboljoj namjeri i želji da dijete zaštitite od neugodnih životnih iskustava odrasli su, a osobito roditelji, skloni iz svog odnosa s djetetom isključiti neke teme , neka iskustva. Često jedan od razloga može biti roditeljska nesigurnost u vlastito ponašanje, osjećaje i stavove u tim situacijama. Jedna od tih tema je i smrt.

       


[OPŠIRNIJE]Djeca i internet
Rina Bujak / datum: 10. 6. 2018. 17:13

1. Ograničite vrijeme provedeno na računalu. Na računalu postavite poseban profil za djecu kojime će biti ograničeno vrijeme korištenja računala po danu. Ostale profile drugih (starijih) korisnika zaštitite lozinkom koju djeca ne smiju znati.

2. Pratite stranice koje Vaše dijete posjećuje. Omogućite korištenje nekih od parentalcontrol programa koji se nalaze u kategoriji sa programima i uputama. Ukoliko djetetu dozvoljavate pristup socijalnim mrežama (Facebook, MySpace, Twitter i sl.) podesite privatnost njihovih profila te pratite njihove aktivnosti u okviru profila.

 


[OPŠIRNIJE]Deset načina nerazumijevanja djece
Rina Bujak / datum: 10. 6. 2018. 17:10

Roditeljstvo je jedan od najtežih životnih zadataka i nemoguće ga je ispuniti savršeno. Evo nekoliko stvari na koje se, u svakodnevnoj jurnjavi, lako spotaknuti.


[OPŠIRNIJE]7 razloga da ne počinjete svađu s djecom
Rina Bujak / datum: 10. 6. 2018. 17:06

1.  Jedna djevojčica priča o kitovima s učiteljem.
Učitelj objašnjava da je nemoguće da kit proguta čovjeka, jer iako je to jako veliki sisavac, ima jako malo grlo.
Djevojčica reče kako je Jonu progutao kit.
Iritiran, učitelj ponovi da je nemoguće da kit proguta čovjeka.
Tad će djevojčica "Kad stignem u raj pitat ću Jonu".
Učitelj upita " A što ćeš ako je Jona završio u paklu?"
Djevojčica odgovori "Onda ga ti pitaj".

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju